סופו של עידן: ביום רביעי אישרה ועדת התכנון בעיריית ירושלים את התוכנית להריסת בית החולים ביקור חולים, כולל בית היולדות שפעל בו עד לפני כשנתיים (ונסגר לאחר ששריפה פרצה במתחם).
לפני כשלוש שנים, בספטמבר 2021, בדיון הקודם בתוכנית, הוועדה המקומית התנתה את האישור לבנייה במתחם שערי צדק בהשארת בית יולדות, בטענה כי הוא משמש את המגזר החרדי שמתגורר בקרוב וכי הוא שירת אלפי נשים שילדו בו. אלא שבחודש מאי אושרה התוכנית ללא בית החולים בוועדת התכנון המחוזית בראשות שירה תלמי בבאי. בהחלטה מצוין כי נשקל נושא השארת בית החולים/בית היולדות ביקור חולים – אך הוחלט לאשר את התוכנית המלאה, כשחברי הוועדה מסבירים זאת בהתנגדות נחרצת של משרד הבריאות בהשארת בית יולדות ללא בית חולים סמוך.
נגד החלטת המחוזית לבטל את בית החולים הוגשה עתירה של עמותת ירושלים שקופה, שטענה בין היתר כי על עיריית ירושלים, כמחזיקת חלק מהבעלות על המגרש, להיות חלק מהתוכנית – ולאור התנגדות הוועדה המקומית יש לפסול את ההחלטה. בוועדה המחוזית התייחסו לכך באישור הסופי וקבעו כי "להסרת כל ספק, הוועדה מורה כי יצורף לתיק התוכנית החלטתה של הוועדה המקומית בדבר הצטרפותה כמגישת התוכנית", וכך היא גלגלה בחזרה את התוכנית לפתחה של ועדת התכנון העירונית.
בראש ועדת התכנון של עיריית ירושלים עומד סגן ומ"מ ראש העיר אליעזר ראוכברגר (דגל התורה), שהיה זה שיזם ודחף את השארת בית החולים ובית היולדות במתחם בשל השירות שהוא נתן לאלפי נשים חרדיות. הדבר נעשה בעידוד ובתמיכה של מחזיק תיק הבריאות העירוני חיים אפשטיין (הפלג הירושלמי), שגם הנחיצות למגזר שאותו הוא מייצג ברורה.
בית החולים ביקור חולים (צילום: DMY, CC BY 3.0, מתוך ויקיפדיה)
ומה אומרים אותם התושבים? יואלי'ש קרויס, תושב מאה שערים שלו נולדו 18 ילדים בביקור חולים (שעל כל אחד מהם הוא שילם דמי לידה בסך כ-9,000 שקלים מאחר והוא מסרב להיות רשום בביטוח הלאומי), מוסר: "עד כמה אירוני לראות שיו"ר הוועדה המקומית, שהוא נבחר ציבור חרדי, שעומד בראש הסיעה החרדית הכי גדולה בבירה – אשר בין היתר מתיימרת לייצג את האינטרסים של התושב החרדי – מעלה בכלל את הנושא לסדר היום לדיון בוועדה. הוא למעשה "מוכר" את הציבור שלו ופועל בזמן אמת, תוך שיתוף פעולה הדוק עם הוועדה המחוזית כדי להוריד את השאלטר, ומסכל באופן סופי את העברת הבית החולים 'ביקור חולים' הנוסטלגי למבנה חדש ומודרני שהיה עתיד להיבנות במתחם".
לדברי קרויס, "מדובר בבית חולים אשר נתן מענה לאלפי יולדות ותינוקות, רובן מהמגזר החרדי, בכל שנה ואשר פעילותו הופסקה זמנית בשל השריפה. מטבע הדברים הדבר עלול לגרום לירידה משמעותית בילודה במחוז הבירה וממילא פוגע קשות במגזר החרדי. הדבר חמור שבעתיים כאשר האישור הסופי של התכנית מקודם דרך הדלת האחורית, תוך כדי ניסיון להסתירו מעייני הציבור ובניגוד לעמדת הרבנים של המגזר, ודווקא בתקופה שבה יש לנציגים החרדים במועצת העיר ובוועדה המקומית הכוח והמפתח לסכל את הניסיון הסגירה הסופי של ביקור חולים. נותר רק לחכות ולראות האם הנציגים החרדים בוועדה ישתפו פעולה עם יו"ר הוועדה בנושא".
יו"ר הוועדה ראוכברגר מסביר מנגד: "אנחנו נדון בוועדה בבקשה להצטרפות. ברמה האישית – אני בעד. אני אמנם רוצה גם היום בית חולים או לכל הפחות בית חולים ליולדות, אבל משרד הבריאות מתנגד בתוקף. אין לי מה לעשות.
"בצד השני, מאשרים מרפאות לטובת הציבור, שזה מאושר על ידי משרד הבריאות, ואני מעדיף לקבל משהו מאשר לצאת למאבק ולהפסיד כלום. מעבר לכך – מאז השריפה שהיתה במתחם, לא פועל בית החולים ולא בית יולדות. ככה שרואים שאפשר להסתדר בלי. פעלנו בנושא, דיברנו עם שרי הבריאות האחרונים – אבל הדרג המקצועי לא הסכים לשמוע על השארת בית יולדות ללא בית חולים. אחרי כל הניסיונות – החלטנו לקבל את מה שכן אפשר לקבל במקום להשאיר את המקום שומם".
תגובות